söndag 1 september 2024

Company på Kulturhuset Stadsteatern 2024-08-30

Musikalen utspelas i storstadsmiljö och temat är äktenskap. Bobbie har 35-årsfest och hennes gifta vänner visar upp en äktenskaplig idyll, men under ytan finns det gräl, skilsmässoplaner och alkoholproblem. Ändå är sensmoralen att det är bättre att vara gift än singel.


Foto: Felix Swensson

Musikalen Company är skriven av Stephen Sondheim och George Furth. Den har satts upp världen över sedan urpremiären 1970. År 2018 var det premiär för en helt ny version av Company i regi av Marianne Elliott och i samarbete med Sondheim själv. I originaluppsättningen var huvudpersonen en man, Bobby, men nu är det singelkvinnan Bobbie som står i centrum.

Bobbie fyller 35 år. Hon är singel, allas favorit och omgiven av vänner i förhållanden som lite för ofta undrar när hon ska hitta rätt partner, slå till ro och skaffa familj? Alla verkar ha en åsikt om vad hon ska göra och hur hon borde leva sitt liv.

Själv är hon livrädd för att gifta sig, men också för att bli ensam. Och för varje dejt blir det allt svårare att bestämma sig. Att hitta lyckan i den stora stadens pulserande liv kan faktiskt driva en till vansinne. Hur ska hon kunna vara levande, och inte bara leva?


Foto: 
Sören Vilks

Company är i grunden en ganska mossig och gammaldags musikal och ligger inte ens i topp tio av mina favoritmusikaler. Manuset i sig är ganska slätstruket och trist, även om Maria Sids fina regi och Calle Norléns finurliga översättning gjort den lite mer modern och humoristisk. Vet egentligen inte hur mycket bättre den blir av att huvudrollen spelas av en kvinna? För samtidigt stryks ju fyra större kvinnoroller, som numera i stället spelas av män.

Ingen skugga falla på alla fantastiska artister i både huvudroller, biroller och ensemble. Finns liksom ingen som gör sämre från sig i den 20 personer stora ensemblen. Däremot borde marknadsförarna lyfta fram fantastiska Frida Modén Treichl mycket mer, då hon verkligen bär huvudrollen med bravur.


Foto: Sören Vilks

I mycket förhandsreklam nämns både Helen Sjöholm och Gunilla Backman, men i och med att de delar på samma roll, så får du faktiskt aldrig se dem på scen tillsammans. Dessutom är inte rollen som Joanne större än någon annan biroll på scenen och hennes stora sångnummer ”Damer på lunch” kommer inte förrän i slutet på akt två.

Maja Ravns scenografi och kostym är både snyggt och stilfullt, likaså Linus Fellboms ljus och Susanne von Platens mask och peruk. Ändå en stor eloge till Kulturhuset Stadsteatern som sätter upp denna Sondheim musikal som nästan aldrig spelats i Sverige tidigare.

Jennie Backman 2024-09-01

Hemsida och biljetter: https://kulturhusetstadsteatern.se/teater/company


Foto: Sören Vilks

Rollista:
Bobbie: Frida Modén Treichl
Joanne: Helen Sjöholm / Gunilla Backman
Harry: Rennie Mirro
Sarah: Sara Jangfeldt
Susan: Linda Olsson
Peter: John Alexander Eriksson
Jenny: Lisette T. Pagler
David: Lucas Krüger
Jamie: Robert Fux
Paul: Joel Mauricio Almroth
Larry: Rolf Lydahl
Theo: Glenn Edell
P.J: David Alvefjord
Andy: Olof Åhman
Prästen: Pia Ternström
Ensemble: Ester Hedlund, Pia Ternström, Kitty Chan, James Lund, Jonas Schlyter och Nikola Stankovic.


Foto: Sören Vilks



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Beetlejuice på Östgötateatern 2024-09-15

Det är Europapremiären av Beetlejuice som spelas på Östgötateatern. Teatern hade verkligen tur och vann lotteriet att spela föreställningen ...