måndag 15 januari 2024

Genrep av VRG's version av Spring Awakening på Dieseselverkstan 2024-01-13

Upplev känslornas kraft när Campus VRG och VRG Sundbybergs estetelever presenterar årets musikal Spring Awakening:

Spring Awakening är en Tony Award-vinnande musikal, baserad på boken med samma namn av Frank Wedekind. Publiken får följa en grupp ungdomar i en liten tysk by under slutet av 1800-talet. Deras yttre tillvaro präglas av strikta regler, skapade av auktoritära vuxna. Ungdomarnas inre liv, tankar och känslor genom sång- och dansnummer med modernt uttryck. Kontrasten mellan kammarspel och rock resulterade i succé på Broadwaypremiären 2006 och året därpå belönades Spring Awakening med 8 Tonys, inklusive priset för bästa musikal.


Jag har sett nästan alla musikaler som VRG har satt upp sedan 2009 på Maximteatern och senare år på Dieselverkstaden. De har varje år hållit skyhög kvalité, 2024 års uppsättning av Spring Awakening är inget undantag.

I år är det verkligen en stor ensemble med 13 dansare, 11 större ungdomsroller, 13 mindre vuxenroller och 7 personer i övrig ensemble. Killgruppen med Melchoir och Moritz i spetsen är klädda i snygga skoluniformer, som verkar ha inspirerats av skoluniformerna i Netflix serien Young Royals. Medan tjejgruppen med Wendla och Ilse i spetsen är klädda i mamelucker och knälånga klänningar i olika färger. Kostymerna är gjorda av en stor ungdomsgrupp på 11 personer.


Det var intressant att se Oskar Norgren som Melchoir, då jag tidigare sett honom i många av Kålle Gunnarssons familjeföreställningar på Intiman, nu allra senast som Jonathan i Bröderna Lejonhjärta. Jag har sett honom utvecklats som skådespelare och det har hänt mycket under dessa 7 år.

Jag har tidigare sett både SMU's, S:t Eriks och West End Stockholms versioner av musikalen och det är en knepig musikal som är svår att göra rättvis. Den innehåller många viktiga teman som ska hinnas med på kort tid. Att på två timmar hinna ta upp både sexualitet, kärlek, självmord, graviditet, abort, homosexualitet, misshandel, incest, orättvisor och misslyckanden blir bitvis tungt och slutet en aning forcerat. Nu innehåller musikalen som tur är också 20 fantastiska låtar som är Spring Awakenings egentliga styrka.


Jag upplevde VRG's version lite mindre sexig och lite mer snäll i språket än vad den vanligtvis kan vara. De hade även tonat ner ordentligt på både Ilses och Marthas misshandel och eventuella incest, som här bara antyds. Även scenen där Wendla vill bli slagen är mycket mindre våldsam än i original. Detta tror jag dock är ett aktivt val av Malin Hasselquist som har bearbetat och regisserat föreställningen tillsammans med regiassistent David Jenefors och produktions assistent Filippa Mars.

Ibland kom ensemble och dansare in i moderna kläder för att ge en blinkning till nutiden och jag skulle önskat att de använt sig ännu mer av detta. Många teman och dilemman i föreställningen är aktuella än idag, vilket är spännande i sig, för tänk att en berättelse som skrevs 1891 är lika aktuell än idag. Det enda som förhoppning förändrats är att tjejer i tonåren förhoppningsvis redan vet hur de får barn, innan de har sex.



Det är inte mycket kulisser eller scenografi i föreställningen, förutom några bänkar, stolar och ett stort upplyst träd i bakgrunden, vilket ibland känns lite tomt på Dieselverkstadens stora svarta scen. Detta gör att jag ibland saknar Maximteaterns lite mer intima scen. Som vanligt bjuder VRG på en liveorkester, i år en stor 9-manna orkester med mycket gitarr, trummor och piano.

Det är i stämsången och i ensemblenumren som årets föreställning verkligen lyfter och ungdomarna får briljera fullt ut. Så skynda dig att boka, då föreställningarna snabbt blir utsålda!



Jennie Backman 2024-01-15

Speldatum:

Lördag 13 jan kl. 19.00
Söndag 14 jan kl. 13.00
Söndag 14 jan kl. 19.00
Torsdag 18 jan kl. 19.00 Slutsåld
Fredag 19 jan kl.19.00
Lördag 20 jan kl.13.00 Extrainsatt
Lördag 20 jan kl.19.00 Slutsåld

Hemsida: https://vrskolor.se/vrg-musikalen-2024-spring-awakening
Biljetter: https://billetto.se/search?text=Spring+Awakening




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hazel – An Extravagant Musical med West End Stockholm 2024-04-04

I torsdags var jag på genrepet av den helt nyskrivna musikalen Hazel – An Extravagant Musical. Det unga musikgeniet Henrik Langemyr har skri...