tisdag 19 september 2023

Premiär av Bröderna Lejonhjärta på Intiman 2023-09-16

I lördags var jag på en välbesökt premiär av Bröderna Lejonhjärta på Intiman, i regi av Kålle Gunnarsson och dramatisering av Eva Skjöld. Bröderna Lejonhjärta är min favorit historia av Astrid Lindgren, den innehåller både glädje, sorg, spänning och humor.


Foto: Camilla Käller

Scenografin av Fredrik Dillberg och Arduino Punzo är enkel men effektfull. Samma kulisser symboliserar både Jonatan och Skorpans hem i Stockholm, deras hem i Körsbärsdalen, Katla grottan och farfar Mattias hem i Törnrosdalen. Kostymerna av Linda Karlsson och Caroline Eriksson är fina och färggranna, men jag skulle önska lite mer patinering, så de ser gamla, slitna och använda ut.

Sången som sjungs vid flera tillfällen i föreställningen är den fina "Törnrosdalens frihetssång" i olika vackra musikarrangemang av Erik Frisberg.

Huvudrollerna spelades fantastiskt bra av de äkta bröderna Oskar och Erik Norgren. Sofia av Emma Karlsson, Mattias av Ludvig Ryman, Orvar av Erik Frisberg, Hubert av Benjamin Östberg och Jossi av Simon Forsberg, som även spelade den onda Tengil.

Dock var flera av skådespelarna denna gång alldeles för unga för sina roller, till exempel Ludvig som spelade farfar eller Emma som spelade Sofia, båda i 30-års åldern. Denna gång blev det tyvärr inte riktigt trovärdigt med en så ung ensemble. Under premiären kom tyvärr pojken som spelade Skorpan av sig flera gånger, men räddade det fint och premiärnerver kan ju drabba den mest rutinerade. 

Jag som vuxen tyckte att Katla, inlånad av Göran Lohne, var alldeles för liten, det ska ju ändå vara en stor drakhona. Det var även synd att hon inte fick spruta eld på något sätt, när de ändå lyckades få den inledande branden att se äkta ut.

Jag ger ändå föreställningen en fyra av fem, för både historien och skådespelarinsatserna är så pass berörande och äkta.

Föreställningen kommer att spelas på söndagar hela hösten och över hela jullovet ända fram den 30 december. Biljettpriset är från 395 kr/person, så ändå helt överenskomligt pris om man vill gå en hel familj.


Hemsida och biljetter: https://www.intiman.se/events/broderna-lejonhjarta/ 

Jennie Backman 2023-09-19 

Foto: Camilla Käller:















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hazel – An Extravagant Musical med West End Stockholm 2024-04-04

I torsdags var jag på genrepet av den helt nyskrivna musikalen Hazel – An Extravagant Musical. Det unga musikgeniet Henrik Langemyr har skri...