tisdag 17 september 2024

Beetlejuice på Östgötateatern 2024-09-15

Det är Europapremiären av Beetlejuice som spelas på Östgötateatern. Teatern hade verkligen tur och vann lotteriet att spela föreställningen just nu, till och med innan premiären i West End, London. Premiären var den 6 september, samma dag som Beetlejuice, Beetlejuice hade biopremiär, uppföljaren till originalfilmen av Tim Burton från 1988. Slump eller inte, så kunde tajmningen inte varit mer perfekt. Musikalen hade premiär 2019 på Broadway och nypremiär 2022, efter att ha legat nere under pandemiåren.

Foto: Klara G

Paret Barbara och Adam som lyckliga bor i sitt drömhus, omkommer tragiskt när de faller genom golvet. In i huset flyttar då en ny familj, bestående av Charles, hans tonårsdotter Lydia och hans nya partner Delia. Det visar sig att huset hemsöks av en djävulsk demon, Beetlejuice, som inte vill något annat än att komma tillbaka till jordelivet. Detta kan bara ske, om en levande människa säger hans namn högt tre gånger. Tonårsdottern Lydia är besatt av döden och att få kontakt med sin nyligen avlidna mamma. Lydia är den enda i huset som kan se Beetlejuice, som blivit fast på en plats någonstans mellan den verkliga världen och dödsriket. Hon lyckas återkalla Beetlejuice till livet, och tillsammans tar de nu helt över huset. Samtidigt spökar vålnaderna Adam och Barbara runt i huset. När Lydia väl kommer till dödsriket, hittar hon inte sin mor och vänder då tillbaka till den verkliga världen. Hur ska det sluta? Kommer de lyckas lura tillbaka Beetlejuice därifrån han kom, nu när han till slut visat sina rätta färger? Beetlejuice är en modernt berättad musikal med hjärta – en skruvad spökkomedi. En historia om saknad, sökandet efter tillhörighet och liv och död.”



Foto: Markus Gårder

Första akten följer originalfilmen väl, ända fram till den klassiska och ikoniska middagsscenen med sången Day-O (The Banana Boat Song). I andra akten har Beetlejuice tagit över helt och hållet och en stor del av akten utspelas i dödsriket där Lydia söker efter sin döda mamma. I musikalen har demonen Beetlejuice en mycket mer framträdande roll än i filmen och är tillsammans med den olyckliga tonårsdottern Lydia huvudrollerna. Medan spökena och Adam och Barbara fått mer tillbakadragna biroller.

Detta är 100% Beetlejuice show, Peter Jansson lever verkligen ut och är både grotesk, rolig, äcklig och elak på en och samma gång. Flera av skådespelarna spelar på gränsen till överspel, men både de tokiga rollerna och den skruvade handlingen kräver det. Unga Sayuri Yukawa, som spelar Lydia, går egentligen sista året på Stockholm Musikalartist Utbildning och är alltså inte ens en färdig artist ännu. Trots detta känns som en fulländad skådespelare med kraftfull röst och starkt skådespeleri. Caroline Harrysson som styvmamman Delia hade både roligt kroppsspråk och stor komisk tajming. Att hon var mycket lik Catherine O'Hara i både utseende och skådespeleri gjorde bara rollen ännu bättre.


Foto: Markus Gårder

John Hannas mask och peruk är något över det vanliga, med inte mindre än 42 peruker på scen. Där Juno, Miss Argentina och Beetlejuice sticker ut från mängden. Likaså Stine Martinsens kostym och scenografi. Kostymavdelningen har bland annat sytt upp 11 randiga kostymer av 65 meter specialtryckt och handmålat tyg. Inför premiären av Beetlejuice har Östgötateatern till och med byggt en snurrscen. I akt 1 kan du se huset från olika håll och rum, medan i akt 2 har det byggts ett fantastiskt dödsrike. Scenarbetarna gör ett fantastiskt jobb, för nästan varje gång scenen snurrats ett varv, så har något stort förändrats på scenen.

Nils-Petter Ankarblom och Kristin Stenerhags som är musikaliskt ansvariga gör ett stort jobb med musikalens alla musikstilar, från musikalballader, via salsa, till dödsmetall. Arrangemangen är egentligen skrivna för en stor 18-manna orkester, vilket inte får plats på Östgötateaterns scener. I stället har de med musiker från Norrköpings Symfoniorkester och Östgötamusiken spelat in stråk- och blås stämmorna i studio. Camilio Ge Breskys koreografi är både rolig, modern och passar in i den lite fula och ryckiga dansen som de döda framför.


Foto: Markus Gårder

Även Pelle Palmés fantastiska ljussättning och Josef Mårdhs otroliga ljuddesign måste nämnas. När ljudet slungas ut och det låter som om kommer någon annanstans från i salongen var häpnadsväckande. Ljussättningen med dess blåa och gröna toner som satte stämningarna likaså. Den fantastiska sandormen, ormansiktet och grisen som är tillverkade på Artisarium är inte heller något jag sett på en teaterscen tidigare.

Allt detta under Markus Virtas underbara regi och ledning. Många av de senaste årens scenfavoriter har varit av just denna regissör. Så även om mina förväntningar var skyhöga så nådde föreställningen upp till dessa. Så gillar du humor, skräck och galen estetik så är denna föreställning något för dig.

Föreställningen spelas på Östgötateatern den 6 september till 6 oktober i Norrköping och den 31 oktober till 8 december i Linköping.

Hemsida och biljetter: https://www.ostgotateatern.se/pa-scen/beetlejuice

Jennie Backman 2024-09-17

Medverkande: Peter Jansson, Sayuri Yukawa, Caroline Harrysson, Lara Eide, Eric Hallengren, Karin Oscarsson, Alva Palm, Julia Küster, Miranda Coral Engholm, Olle Roberg, Tobias Almborg och Daniel Sjöberg.


Foto: Markus Gårder





Premiären av Pippi flyttar in i Villa Villekulla


I år fyller Pippi Långstrump 80 år och det firar Intiman med att sätta upp Pippi flyttar in i Villa Villekulla. De använder sig av originalmanuset av Astrid Lindgren, som skrevs till Pippi på Folkan på 80-talet. Dock använder de sig av sångerna från filmerna, i stället för de specialskrivna från teaterföreställningen. Musiken är skriven av Georg Riedel i nytt musikarrangemang av Jessica Stendahl.

Detta är den gladaste av regissören Kålle Gunnarssons alla familjeföreställningar då den innehåller så mycket sång, musik, dans och humor. Koreografin av Liv Sundblad och Camilo Ge Bresky känns både modern och innovativ.




Fotograf Markus Gårder

I föreställningen får vi förutom Pippi möta poliserna Kling och Klang, tjuvarna Dunder-Karlsson och Blom. Starke Adolf, Fröken Prysselius och Fru Zettergren. Tommy, Annika, pirater och pappa Efraim Långstrump.

Unga Amanda Andersson lyser som Pippi och med en fin och klar stämma framför hon självsäkert låtar som Kalle Teodor, Sov alla, Sjörövar-Fabbe och Här kommer Pippi Långstrump. Henric Joneskär, som både spelar Pippis pappa och Starke Adolf, ger både ett starkt och stabilt skådespeleri. Det känns både nytänkande och logiskt att även Pippis pappa faktiskt är rödhårig.


Fotograf Markus Gårder

Anders Lindahl och Tomas Totten Strömberg som de klantiga poliserna Kling och Klang står för snubbelhumorn i föreställningen. Även de klumpiga tjuvarna Dunder-Karlsson och Blom, som på premiären spelades av Olle af Klercker och Erik Källsäter, använde sig av slapstick humor. Olle och Erik delar rollerna med Hugo Gummesson och Benjamin Östberg på grund av sina unga åldrar. Jessica Stendahl som Prussiluskan frambringade också många skratt hos barnen i publiken.

Scenografin består främst av Pippis gula hus både framifrån och bakifrån. Baksidan används både som taket på Pippis hus, där Pippi och poliserna klättrar omkring, men även som piraterna och Kapten Långstrumps sjörövarskepp Hoppetossa.




Fotograf Markus Gårder

Så missa inte denna roliga förställning som kommer att spelas varje söndag till och med jul och sedan under hela jullovet ända fram till nyårsafton.

Musikalkalendern ger Pippi flyttar in i Villa Villekulla 4 Herr Nilsson av 5 möjliga:
🐒 🐒 🐒 🐒

Hemsida och biljetter: https://www.intiman.se/shower/pippi-flyttar-in-i-villa-villekulla
och https://showtic.se/forestallningar/pippi-flyttar-in-i-villa-villekulla

Jennie Backman 2024-09-17


Fotograf Markus Gårder


Fotograf Markus Gårder




söndag 1 september 2024

Company på Kulturhuset Stadsteatern 2024-08-30

Musikalen utspelas i storstadsmiljö och temat är äktenskap. Bobbie har 35-årsfest och hennes gifta vänner visar upp en äktenskaplig idyll, men under ytan finns det gräl, skilsmässoplaner och alkoholproblem. Ändå är sensmoralen att det är bättre att vara gift än singel.


Foto: Felix Swensson

Musikalen Company är skriven av Stephen Sondheim och George Furth. Den har satts upp världen över sedan urpremiären 1970. År 2018 var det premiär för en helt ny version av Company i regi av Marianne Elliott och i samarbete med Sondheim själv. I originaluppsättningen var huvudpersonen en man, Bobby, men nu är det singelkvinnan Bobbie som står i centrum.

Bobbie fyller 35 år. Hon är singel, allas favorit och omgiven av vänner i förhållanden som lite för ofta undrar när hon ska hitta rätt partner, slå till ro och skaffa familj? Alla verkar ha en åsikt om vad hon ska göra och hur hon borde leva sitt liv.

Själv är hon livrädd för att gifta sig, men också för att bli ensam. Och för varje dejt blir det allt svårare att bestämma sig. Att hitta lyckan i den stora stadens pulserande liv kan faktiskt driva en till vansinne. Hur ska hon kunna vara levande, och inte bara leva?


Foto: 
Sören Vilks

Company är i grunden en ganska mossig och gammaldags musikal och ligger inte ens i topp tio av mina favoritmusikaler. Manuset i sig är ganska slätstruket och trist, även om Maria Sids fina regi och Calle Norléns finurliga översättning gjort den lite mer modern och humoristisk. Vet egentligen inte hur mycket bättre den blir av att huvudrollen spelas av en kvinna? För samtidigt stryks ju fyra större kvinnoroller, som numera i stället spelas av män.

Ingen skugga falla på alla fantastiska artister i både huvudroller, biroller och ensemble. Finns liksom ingen som gör sämre från sig i den 20 personer stora ensemblen. Däremot borde marknadsförarna lyfta fram fantastiska Frida Modén Treichl mycket mer, då hon verkligen bär huvudrollen med bravur.


Foto: Sören Vilks

I mycket förhandsreklam nämns både Helen Sjöholm och Gunilla Backman, men i och med att de delar på samma roll, så får du faktiskt aldrig se dem på scen tillsammans. Dessutom är inte rollen som Joanne större än någon annan biroll på scenen och hennes stora sångnummer ”Damer på lunch” kommer inte förrän i slutet på akt två.

Maja Ravns scenografi och kostym är både snyggt och stilfullt, likaså Linus Fellboms ljus och Susanne von Platens mask och peruk. Ändå en stor eloge till Kulturhuset Stadsteatern som sätter upp denna Sondheim musikal som nästan aldrig spelats i Sverige tidigare.

Jennie Backman 2024-09-01

Hemsida och biljetter: https://kulturhusetstadsteatern.se/teater/company


Foto: Sören Vilks

Rollista:
Bobbie: Frida Modén Treichl
Joanne: Helen Sjöholm / Gunilla Backman
Harry: Rennie Mirro
Sarah: Sara Jangfeldt
Susan: Linda Olsson
Peter: John Alexander Eriksson
Jenny: Lisette T. Pagler
David: Lucas Krüger
Jamie: Robert Fux
Paul: Joel Mauricio Almroth
Larry: Rolf Lydahl
Theo: Glenn Edell
P.J: David Alvefjord
Andy: Olof Åhman
Prästen: Pia Ternström
Ensemble: Ester Hedlund, Pia Ternström, Kitty Chan, James Lund, Jonas Schlyter och Nikola Stankovic.


Foto: Sören Vilks



Beetlejuice på Östgötateatern 2024-09-15

Det är Europapremiären av Beetlejuice som spelas på Östgötateatern. Teatern hade verkligen tur och vann lotteriet att spela föreställningen ...