tisdag 4 april 2023

Skrattmänniskan på RoJ-teatern 2023-04-02

RoJ-teatern är tillbaka med en ny föreställning. Premiären den 18 mars blev RoJ-teaterns sjuttionde uppsättning. En ensemble på 20 personer gestaltar en nyskriven pjäs baserad på Victor Hugos bok Skrattmänniskan. Det är inte en så känd historia, men den har tidigare gjorts i åtskilliga filmatiseringar och både en brittisk och en koreansk musikal har tidigare satts upp. Romanen publicerades 1869 i Frankrike, men utspelar sig i England på 1690-talet.

Skrattmänniskan kretsar kring Gwynplaine som i barnaår opererats till att se ut som att han alltid ler. Tillsammans med vänner och sin älskade, den blinda Dea, turnerar han runt med en beryktad teaterföreställning som får fattiga människor att känna lycka. Men när gruppen en dag kommer till London förändras allt. Gwynplaine blir en bricka i ett maktspel som sträcker sig ända upp till hovet. Skrattmänniskan är en rafflande och gastkramande berättelse om kärlek, vänskap och herravälde.


Design: Mats Persson.

Regi, dramatisering och musikkomposition görs som vanligt på RoJ-teatern av Håkan Marmegård. I år med Lukas Schottenius som assisterande regissör och koreograf och Anna Persson i dramaturgi. Jag vill verkligen premiera kostymdesignen av Sara Hillersberg med assistans från Malin Hjord Mattsson. Från överhusens överdådiga och färgglada kläder till pöbelns ihopsatta trasiga kläder i Mad Max stil.

De tre huvudrollerna Gwynplaine, Dea och Ursus spelas av Joakim Dahlqvist, Elin Magnell och Stephanie Soria med mycket stor spelsäkerhet. Evelina Vargamo som spelar den alkoholiserade Drottning Anne, aka Brandy-Nan, är en mycket stor komedienn. Det är roligt att se Zacharias Östman, Stefan Lindhe och Dennis Simonsen igen. Jag tror faktiskt de varit med i nästan varenda föreställning jag har sett på RoJ-teatern sedan 2009-2010.

Foto: Katarina Karsikas.

Föreställningen spelas tre dagar i veckan, onsdagar, lördagar och söndagar från 18 mars till 13 maj. Biljetter kan köpas på RoJ-teaterns hemsida https://www.rojteatern.nu/biljett.html 


Det finns gott om biljetter kvar till denna pärla i Haninge. Biljetterna kostar bara 60 kr för ungdomar, 100 kr för pensionärer och 140 kr för vuxna och det är föreställningen mer än värd.

Nästa år fyller RoJ-teatern 40 år och detta ska firas med pompa och ståt. Valet blir Per-Anders Fogelströms episka Stockholmsskildring Mina Drömmars Stad. Självklart ska jag försöka att se även denna föreställning, då det blivit till en tradition att se RoJ-teaterns årliga föreställning.

Jennie Backman 2023-04-04




Foto: Katarina Karsikas.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hazel – An Extravagant Musical med West End Stockholm 2024-04-04

I torsdags var jag på genrepet av den helt nyskrivna musikalen Hazel – An Extravagant Musical. Det unga musikgeniet Henrik Langemyr har skri...